Ligt het wel alleen aan het verouderde ICT-systeem van de Politie?

Dat het op ICT gebied niet soepel loopt bij de Nederlandse politie is geen geheim. Deze problematiek heeft al meerdere malen het nieuws gehaald.

Inzet

Maar een daadkrachtige aanpak van criminaliteit begint natuurlijk met de inzet die politiemensen tonen. Als die inzet er niet 100% is, zal geen enkel systeem dat goedmaken.

Onlangs kwamen we een zaak tegen waarin een politiefunctionaris zijn gebrekkige motivatie probeerde te verbloemen door zich achter een volgens hem verouderd ICT-systeem te verschuilen.

De postzegel niet waard

Hieronder vindt u een passage uit een politiebrief aan een Slachtoffer. Om privacy-redenen hebben we de naam van de betreffende politieagent weggelaten.

Geachte heer/mevrouw,

Dat ik de aangifte niet kon vinden ligt in het feit, dat dergelijke oude aangiften niet meer voor mij raadpleegbaar zijn. M.b.t. deze aangifte kunt u -indien u dit wenst – toch contact opnemen met de betreffende verbalisant.

Dat hebben we toen maar, samen met het Slachtoffer, gedaan en we hebben daarna vele andere gedupeerden opgebeld en gesproken.

Ergerlijk

We zijn de politie natuurlijk graag van dienst om oplichters te stoppen om te voorkomen dat er nog meer Slachtoffers vallen.

Maar het erge(rlijke) hiervan is, dat wij heel simpel achter de namen van allerlei gedupeerden konden komen in deze oplichtingszaak. En dat wij zelf contact moesten opnemen met de gedupeerden, terwijl hij daar toch voor betaald wordt?

Het liep deze politieman kennelijk over de schoenen en hij begon ons zelfs te bekritiseren toen we hem hier mee confronteerden: ” dat we hem niet steeds lastig moesten vallen”.

Vrolijk verder

En de oplichter? Hij is door de civiele rechter meermalen veroordeeld. Hij moet veel geld terugbetalen aan vele gedupeerden.

Wat hij nog steeds niet gedaan heeft en waarschijnlijk ook nooit zal gaan doen. Hij gaat vrolijk verder met waar hij goed in is; oplichten en zijn geld wegsluizen.

Is het wel de schuld van ICT?

Wat zou sneller en goedkoper zijn? Een nieuwe politieman of een nieuw ICT-systeem?

N.B.: Stichting Slachtoffers Eerst! Is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties die door derden worden geplaatst. 

One Response to Ligt het wel alleen aan het verouderde ICT-systeem van de Politie?

 1. Anonymous november 13, 2011 at 12:18 #

  Beste Slachtoffers-eerst.

  Het komt helaas erg vaak voor dat er bij de Politie aangiften kwijt raken.

  Nadat ik eindelijk een keer aangifte mocht doen bij de politie, wilde ik graag weten hoe het met de zaak was en of zij al iets verder waren. Ik kreeg toen iemand aan de lijn die mij vertelde dat zij nog nooit van deze zaak hadden gehoord en dat er helemaal geen aangiften waren gedaan! Terwijl ik zeker wist van wel!

  Ik denk dat het tijd wordt voor de politie om hun administratie op orde te krijgen.

  Vriendelijke groet,

  JP.

Geef een reactie