Aanpak faillissementsfraude scherper

De Nederlandse overheid probeert (eindelijk) iets aan faillissementsfraude te doen.

De Eerste Kamer heeft 5 april 2016 met algemene stemmen twee wetsvoorstellen aanvaard van minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) die de bestrijding van faillissementsfraude versterken. Beide maatregelen zijn 1 juli 2016 in werking getreden en maken deel uit van het wetgevingsprogramma ‘Herijking Faillissementsrecht’.

handcuffs-308899_1280

Bestuursverbod voor malafide bestuurders

Het eerste wetsvoorstel dat werd aangenomen, regelt dat een malafide bestuurder maximaal vijf jaar geen rechtspersoon meer mag besturen – of daar commissaris mag blijven of worden – als de rechter een civiel bestuursverbod heeft opgelegd. De overheid wil zo verhinderen dat malafide bestuurders hun activiteiten kunnen blijven voortzetten door hun frauduleuze activiteiten te maskeren via een web van rechtspersonen of door steeds nieuwe ondernemingen op te richten en deze vervolgens failliet te laten gaan.

 

Aparte strafbaarstelling overtreding administratieplicht

Daarnaast stemde de Eerste Kamer in met een wetsvoorstel dat de strafrechtelijke mogelijkheden verruimt om effectiever en harder op te treden tegen frauduleuze faillissementen. Fraudeurs ontspringen nu vaak de dans als de curator een lege boedel aantreft. Activa van de onderneming blijken voor het intreden van het faillissement al weggesluisd en er is opzettelijk geen administratie gevoerd. Dit maakt ’terug-rechercheren’ moeilijk. Om faillissementsfraude beter te kunnen aanpakken komt er daarom onder andere een aparte strafbaarstelling van overtreding van de administratieplicht bij faillissement.

Bron: Overheid.nl

Maar is er nu ook meer daadkracht?

We weten het nog niet.

De Stichting Slachtoffers Eerst! is natuurlijk heel erg blij met deze nieuwe wetgeving, maar heeft slechte ervaringen met de daadkracht en volharding van politie en justitie (en curatoren!) bij de handhaving van wetten in dit domein.

Fijn dat de wet is aangepast, maar nu de handhaving en de opsporingsbereidheid nog verbeteren.

We zullen niet nalaten om dit, indien nodig, voor u aan de kaak te stellen.

N.B.: Stichting Slachtoffers Eerst! Is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties die door derden worden geplaatst. 

3 Responses to Aanpak faillissementsfraude scherper

  1. Petra november 11, 2022 at 19:14 #

    Ik wordt doodziek van de oplichter en de rechtspraak

  2. Andrea Broesder oktober 12, 2021 at 21:25 #

    Mijn oplichter wordt niet vervolgd en ik krijg mijn geld niet terug.
    Dit is te zot voor woorden

  3. Klaver oktober 12, 2021 at 21:15 #

    Heel erg gevoel van onmacht, wel positieve uitspraak en de criminele doet alles maar mij niet betaling ondanks uitspraak rechtbank

Geef een reactie