Overheid en CJIB vergeten tienduizenden Slachtoffers van oplichting

De Nederlandse overheid heeft het strafrecht aangepast voor slachtoffers. De gedupeerden met een civiele claim op oplichters staan echter onverminderd in de kou en moeten het steeds nog helemaal zelf uitzoeken.

hippo-89223_1280

 

Aanpassing strafrecht in voordeel Slachtoffers

Per 1 januari 2016 kunnen álle slachtoffers die door de rechter een schadevergoeding toegewezen hebben gekregen, een voorschot van de overheid krijgen. Slachtoffers zijn dan niet meer afhankelijk van de dader voor de uitbetaling. Het voorschot voor deze slachtoffers bedraagt maximaal €5000,–.

 

Schadeclaim indienen

Een van de manieren waarop slachtoffers van strafbare feiten hun schade vergoed kunnen krijgen is door een schadeclaim in te dienen bij de rechtszaak tegen de verdachte. De strafrechter beoordeelt dan ook deze schadeclaim. Als hij de schadeclaim toewijst en de dader opdraagt de schade te betalen door een schadevergoedingsmaatregel op te leggen, dan int het CJIB het geld voor het slachtoffer.

Sinds 1 januari 2011 krijgen slachtoffers van geweld- en zedenmisdrijven, als de dader acht maanden na het vonnis nog niet alles heeft betaald, het nog openstaande bedrag uitgekeerd als voorschot. Uiteraard doet het CJIB er alles aan om ook dit bedrag nog op de dader te verhalen.

Per 1 januari 2016 kunnen ook slachtoffers van andere misdrijven voor een voorschot in aanmerking komen, maar alleen als de schadevergoedingsmaatregel van na 1 januari 2016 is. Bovendien geldt voor deze voorschotten een maximum van € 5000,-. Aan de voorschotten van slachtoffers van gewelds- en zedenmisdrijven zal ook vanaf 2016 geen maximum verbonden zijn. Het CJIB zorgt ervoor dat deze voorschotten worden uitgekeerd.

Bron: Overheid.nl

Gemiste kans en half werk

Oplichters doen alles om uit de handen van het strafrecht te blijven door er voor te zorgen dat het een civiele rechtszaak wordt, zodat ze niet onder deze regeling vallen.

Politie en justitie zijn uiterst terughoudend in het toepassen van strafrecht.

Als ze ook maar de kleinste kans zien om het af te schuiven op het civiele recht zullen ze dat niet nalaten.

Daarmee helpen ze slimme oplichters en laten ze toe dat oplichters tientallen civiele zaken tegen zich gevoerd zien en lachend niet op komen dagen. Ze zorgen er voor dat ze een “kale kip” zijn die door Slachtoffers niet geplukt kunnen worden.

 

“Een poot uitdraaien”

De Stichting Slachtoffers Eerst! blijft zich inzetten voor uitbreiding van de regeling zodat de overheid ook de Slachtoffers van deze oplichtingstruc voortaan bijstaat en helpt om deze kale kippen een financiële poot uit te draaien.

N.B.: Stichting Slachtoffers Eerst! Is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties die door derden worden geplaatst. 

3 Responses to Overheid en CJIB vergeten tienduizenden Slachtoffers van oplichting

  1. S januari 11, 2017 at 06:50 #

    Vaak is het al een sport om een oplichter voor de rechter te krijgen.Politie weigert aangifte op te nemen ,als het al gebeurd word er bij voorbaat al gezegd dat het op niks zal uitlopen en het OM neemt gewoon zaken niet aan,ook al zijn er meldingen van buren,heeft iemand een eetstoornis over gehouden aan de stress en weegt iemand nog maar 38 kilo waar diegene 60/65 hoort te wegen.

  2. S. Nanhekhan januari 5, 2017 at 22:25 #

    En als het CJIB zelf de veroorzaker is van al het ellende, en de advocaat meineed pleegt en valsheid in geschrifte waar ik geen aangifte kan doen.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Roel Baaima (290969) op vakantie – 1yj6bar9 - juli 1, 2017

    […] http://slachtoffers-eerst.nl/overheid-en-cjib-vergeten-tienduizenden-slachtoffers-oplichting/ […]

Geef een reactie