Woonfraude, de schrik van iedere (ver)koper/(ver)huurder

U wilt uw woning verkopen, maar de kopers blijven weg.  bouwval
Om niet met dubbele kosten te blijven zitten besluit u uw huis te verhuren.
U geniet van u leven in uw nieuwe huis, maar ineens is daar een verschrikkelijk telefoontje. Er is een wietplantage aangetroffen. In uw (verhuurde) huis!

U denkt een prachtig huis te kopen op een zonnig vakantie eiland. U maakt het geld over en kan niet wachten om te gaan genieten van zon, zee en strand. Maar dan slaat het noodlot toe, het huis blijkt niet van de verkoper te zijn. Huis weg, geld weg en u zit met een torenhoge schuld.

U wilt gaan studeren in een andere stad, u gaat opzoek naar een kamer. Na lang zoeken is er een leuke kamer gevonden, maar wat blijkt? U moet diep in de buidel tasten voor de bemiddelingskosten van de kamer.

Dit zijn slechts enkele van de vele voorbeelden waar u bij woonfraude mee te maken kunt krijgen. Als u er achterkomt dat u hiermee te maken heeft is het vaak al te laat.

Wat moet u doen bij woonfraude

Als u vermoedt dat u te maken heeft met woonfraude is het belangrijk dat u zo snel mogelijk stappen onderneemt om verdere schade te voorkomen.

Stap 1
Neem contact op met de politie wanneer u vermoedt dat er sprake is van woonfraude. Maak melding van de strafbare feiten zoals hennepteelt, diefstal of valsheid in geschrifte. Laat u niet wegsturen door de politie en eis dat zij uw aangifte opnemen. De politie is altijd verplicht uw aangifte op te nemen.

Stap 2
Laat het overeengekomen huur- /koopcontract zo snel mogelijk ontbinden. Komt u hier alleen niet uit, dan is het verstandig om een advocaat of jurist te benaderen. Het eerste halfuur bij een advocaat is meestal gratis. Vraag altijd wat de kosten van de advocaat of jurist zijn.

Stap 3
Leg altijd vast in welke staat u uw huis heeft aangetroffen, dit kan door middel van foto of video. Op deze wijze heeft u altijd bewijsmateriaal beschikbaar.

Heeft u een wietplantage in uw woning aangetroffen? Neem dan contact op met: https://www.sbwh.nl/

Het voorkomen van woonfraude

Helaas is het (ver)kopen of (ver)huren van een woning nooit geheel zonder risico. Gelukkig zijn er wel een aantal stappen die u kunt ondernemen om de kans op woonfraude te verkleinen.

Tip 1
Belangrijk is het selecteren van een betrouwbare makelaar die samenwerkt met erkende screeningsbureaus met een vereiste vergunning.
Daarnaast is het belangrijk dat u bij het (ver)kopen/(ver)huren van uw huis erop let dat de makelaar is aangesloten bij een erkende branche-organisatie.
Helaas is makelaar sinds 2001 een vrij beroep, men hoeft niet langer beëdigd te worden en men is niet meer wettelijk verplicht een opleiding te volgen. Dit zorgt voor een groei van het aantal (dubieuze) makelaars.
Enkele erkende branche-organisaties zijn; VBO, NVM, RE-MAX en Wittewoning.

Tip 2
Heeft u een kamer gehuurd en heeft u bemiddelingskosten moeten betalen? Grote kans dat u deze terug kunt vorderen. Neem schriftelijk contact op met het bemiddelingsbureau en eis uw bemiddelingskosten terug. Volgens De Huurrecht Specialist zijn bemiddelingskosten voor kamerhuur nooit toegestaan. Komt u hier zelf niet uit, dan kunt u de hulp inroepen van een advocaat of jurist.

Tip 3
Ga bij het verhuren van uw woning niet alleen af op creditchecks, deze zijn namelijk nooit helemaal betrouwbaar.  Als een persoon niet in het bestand staat, krijgt deze automatisch het stempel betrouwbaar. Dit terwijl hij bij zijn huidige woning al drie maanden huurachterstand heeft.

Tip 4
Neem contact op met Waarderings Register Huurders.
Bij deze organisatie kunt u informeren of uw huurder eventueel bekend is als malafide en kunt u zijn/haar huurhistorie opvragen. Daarnaast kunt u hier zelf malafide huurders aanmelden.

Tip 5
Zorg er bij het verhuren van uw huis voor dat u de registratie van de Nutsvoorzieningen overzet op naam van uw huurder. Voor deze instellingen bent u verdachte nummer één als er een wietplantage in uw woning wordt aangetroffen.
Daarnaast wordt u aangeslagen voor alle afgetapte stroom en boetes voor illegale aansluitingen.

Tip 6
Mocht u zich tijdens de verhuur van uw woning in het buitenland bevinden, neem dan een betrouwbare beheerder in de arm. Deze kan dan voor u periodieke controles uitoefenen. Leg dit duidelijk vast in het huurcontract.

*Op 25 maart 2016 is het bericht naar buiten gekomen dat Stef Blok, minister van Wonen en Rijksdienst, een wetsvoorstel gaat regelen waarbij criminelen en stelselmatige overlastgevers geweigerd kunnen worden als huurder.

Vaak blijft u als slachtoffer van woningfraude na uitspraak van de rechter met een niet incasseerbaar vonnis zitten. Heeft u te maken (gehad) met woonfraude of heeft u uw schuld niet kunnen incasseren?

Vertel en deel uw verhaal hieronder (anoniem)

Fraude mag niet langer lonen!

Heeft u nog andere tips? Meld het ons!

N.B.: Stichting Slachtoffers Eerst! Is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties die door derden worden geplaatst. 

, , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie