Boek: Wapen je tegen Online Fraude

2,5 Miljoen Nederlanders werden vorig jaar slachtoffer van digitale oplichting. Vaak raken ze enorme bedragen kwijt, soms zelfs al hun spaargeld. Auteur en cyberspecialist Maria Genova heeft met haar nieuwe boek Snel geleerd, slim online de missie om mensen te leren hoe ze zichzelf kunnen beschermen tegen hackers en oplichters. Ze vertelt ook wat ze kunnen doen als het ze toch overkomt. De schrijfster kreeg zelf diverse keren met online oplichters te maken en ze verbaasde zich hoe lastig het was om profielen en kwaadaardige links te melden.

Maria Genova: ‘Veel mensen weten het niet, maar tegenwoordig is het mogelijk voor slachtoffers om met hulp van commerciële partijen de oplichters voor de rechter te dagen. Bij een verloren rechtszaak hoeven de slachtoffers niets te betalen. De meeste krijgen hun geld terug. Ik hoop dat ik door het boek mensen op ideeën breng, want uit onderzoeken blijkt dat de meeste slachtoffers oplichting nergens melden en in slechts 19 procent van de gevallen aangifte doen. Misdaad mag niet lonen.’   

SNEL GELEERD, SLIM ONLINE
Frans en Irene zijn beiden online opgelicht voor grote bedragen. Wanneer hun wegen elkaar kruisen, besluiten ze om er samen iets aan te doen. Het spannende verhaal van Frans en Irene is gebaseerd op waargebeurde verhalen van slachtoffers. Daarnaast staat het boek vol belangrijke informatie en handige tips om je te wapenen tegen online oplichters:

–        Hoe kun je op een simpele manier voorkomen dat je computer gehackt wordt?

–        Hoe kun je zien of iemand op Marktplaats of op een datingsite een oplichter is?

–        Waaraan herken je een valse webshop, een nep e-mail of een kwaadaardige QR-code?

–        Wat zijn manieren om je geld terug te krijgen als je bent opgelicht?

MARIA GENOVA 
Maria Genova (1973) is journalist en schrijver. Ze won diverse prijzen en met haar boek Komt een vrouw bij de h@cker (meer dan 30.000 exemplaren verkocht) werd ze een van de meest gevraagde sprekers in Nederland over privacy en cybercrime. Met haar jeugdboek What the h@ck!, dat bij Kluitman verscheen, won ze de Hotze de Roosprijs 2020. Haar missie is om mensen weerbaar te maken tegen de toenemende digitale gevaren. 

Snel geleerd, slim online | € 18,99 | 176 pagina’s | | Pepper Books | isbn 978 90 206 0828 1

No comments yet.

Geef een reactie