En weer eentje in het opsporingsregister…..

Veel vaker dan ons lief is horen we dat er een dader gevlucht is en in het Nationaal of Internationaal Opsporingsregister is geplaatst.

Soms als hij (meestal is het een hij) zich niet meldt voor hechtenis, dan weer tijdens of na een proefverlof.

Ontduiking of Verdwijning

Een situatie die ook voorkomt, maar vaak veel minder aandacht krijgt is “ontduiking of verdwijning” wanneer zijn straf in de gevangenis er op zit en hij de Slachtoffers hun schade nog terug moet betalen.

Als de dader namelijk niet binnen 8 maanden na vrijlating uit de gevangenis wil of kan terugbetalen zal justitie hem of haar opnieuw opsluiten gedurende een door de rechter opgelegde periode. Het terug te betalen bedrag wordt dan bovendien met 20% verhoogd.

Strafrecht uitgeput

Zo beschouwd beslaat de opgelegde straf dus de onderstaande periodes:

 • De eventuele voorlopige hechtenis
 • De gevangenis- of werkstraf
 • De periode waarin de veroordeelde weer vrij is en de kans heeft om de opgelegde schadevergoeding te voldoen
 • Detentie in geval van geen of gedeeltelijke terugbetaling.

Na de laatste periode is het strafrecht uitgeput en kan het Slachtoffer of het CJIB nog civiel de schade op de dader(s) verhalen.

Maar de straf bestaat in zijn totaliteit uit de bovenstaande reeks.

Vrij als een vogel

Het gekke en vreemde is, dat de dader tijdens stap 3, de periode waarin de veroordeelde weer los is en de kans heeft om de opgelegde schadevergoeding te voldoen, vrij als een vogeltje kan rondfladderen.

Hij of zij krijgt weliswaar briefjes van het CJIB, maar er is niemand die de dader echt in de gaten houdt.

Ze kunnen overal naar toe, hun geld wegsluizen, vluchten naar het buitenland, onderduiken, enz. Pas als stap 4, detentie, in zicht komt gaan politie en justitie weer eens kijken waar meneer of mevrouw uithangt.

Weeffout

En als de dader zich niet vrijwillig meldt? Dan gaat justitie vrolijk en onbekommerd uw en ons belastinggeld uitgeven aan opsporingsregisters, politieregisters, recherchewerk, enz.

Waarom raakt de dader TIJDENS zijn straf zomaar buiten beeld zodat hij daarna weer opgespoord moet worden als hij niet meewerkt?

Wij vinden dat een weeffout in het systeem. Gedurende de gehele straf moet de veroordeelde in de gaten gehouden worden.

Desnoods met een elektronisch enkelbandje, 8 maanden lang of langer net zo lang totdat hij alles heeft terugbetaald. En een aantekening in zijn paspoort vanwege vluchtgevaar.

N.B.: Stichting Slachtoffers Eerst! Is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties die door derden worden geplaatst.

3 Responses to En weer eentje in het opsporingsregister…..

 1. Anoniem augustus 29, 2012 at 07:36 #

  Mijn ervaring met het CJIB / OM :

  Dader in mijn zaak is uitgeschreven uit GBA met bestemming “onbekend..” maar geniet wel een UWV uitkering via adres van bekende van hem.

  Gevoegd in strafzaak waarbij dader door politierechter wordt veroordeeld tot het betalen van een deel van de schade of vervangende hechtenis; overige deel van de schade moet ik via civiele rechter proberen te verhalen. Vordering schade loopt via het CJIB. Ook werd dader veroordeeld tot een hechtenis van een maand voor zijn daden….

  CJIB probeert schade te vorderen maar omdat de dader is uitgeschreven uit het GBA lukt dit niet; ook niet via UWV, deze werken nl. niet samen i.v.m. Wet op Privacy.

  Vervolgens werd de dader in het opsporingsregister opgenomen en toen was het maanden wachten maar er gebeurde niets..

  Uiteindelijk kwam ik erachter dat de dader zich bij de reclassering moest melden voor de maand hechtenis die was opgelegd voor zijn daden dus niet voor de vervangende hechtenis voor het niet betalen van de aan mij toegekende schade. Reclassering wordt via een andere afdeling binnen het CJIB aangestuurd en werkt niet samen met de afdeling binnen het CJIB die mijn schade moest vorderen !
  Ik heb toen het OM gebeld en het verhaal uitgelegd. Hierop werd de dader door de parketpolitie in hechtenis genomen voor vervangende hechtenis op het moment dat hij zich bij reclassering meldde.
  Omdat de dader op dat moment niet mijn volledige schadevergoeding kon betalen (verbaasde mij niet) werd hij in vervangende hechtenis genomen; op moment van hechtenis was het ook niet meer mogelijk om een betalingsvoorstel te doen. Dit was ook tijdens hechtenis niet mogelijk. Na de hechtenis was de zaak voor het CJIB afgedaan en bleef ik weer met lege handen achter……

  Volgens mij is er bij het CJIB en OM nog heel wat te verbeteren !

  • G.P. augustus 29, 2012 at 21:37 #

   Aan Anoniem: als je het schadebedrag toch wilt ontvangen moet je met de beschikking van de rechtbank naar een incassobureau. Zij kunnen dan beslag leggen op zijn inkomsten. Als er andere schuldeisers zijn waaronder Belastingdienst hebben die voorrang, dus kan het lang duren voordat je het geld krijgt. Je krijgt het uiteindelijk toch. Beter later dan helemaal nooit toch?? Heb ik ook eerder met een andere zaak gehad, heeft 3 jaar geduurd, maar heb het wel ontvangen. Moest eerst wel 250 euro voor de incasso betalen, maar die krijg je uiteindelijk weer terug.
   Succes!

 2. G.P. augustus 28, 2012 at 23:45 #

  Als je als slachtoffer een brief van Openbaar Ministerie krijgt waarin staat vermeld dat de dader zijn boete niet wil betalen, hij in het nationaal opsporingsregister opgenomen is. Dader heeft geen vaste woon of verblijfplaats. Bel je naar Openbaar Ministerie om te vermelden waar dader verblijft kunnen ze niets voor je doen en verwijzen je door naar politie. Politie gebeld. Hoofdkantoor van de regio. Verhaal verteld adres gegeven etc. Telefoniste weet niet wat te doen hiermee. Wordt in de wacht gezet omdat ze moet informeren bij het politiebureau van mijn woonplaats. Wordt ik even later doorverbonden. Verhaal weer gedaan… adres gegeven etc. Medewerkster weet het ook niet wat hiermee te doen. Wordt wel in het systeem vermeld. Na tijd verder te zijn, loopt dader nog steeds rond zonder opgepakt te zijn…. Het is toch te gek voor woorden???? Waarom niet een telefoonlijn openen om daders te verlinken zodat er actie ondernomen kan worden??? Gek als slachtoffers recht in eigen hand nemen omdat het zo bij politie en justitie zo lang duurt voordat er actie ondernomen gaat worden. Slachtoffers hebben vaak heel wat te verduren wat maanden, jaren kan voortslepen. Frustratie loopt hoog op… en wie is dan uiteindelijk de boeman…. juist …..slachtoffer en dader komt overal mee weg.

Geef een reactie