Wat oplichting, afpersing en bedreiging met jouw psyche doen

Oplichting, afpersing en bedreiging gaat je niet in je koude kleren zitten. We hebben de vraag wat precies de impact is voorgelegd aan een psychiater en kregen van hem de volgende reactie:

“In zijn algemeenheid kan men stellen dat het een aantasting is van de basis veiligheidsgevoelens. Het kan een breed spectrum aan psychische aandoeningen in de hand werken dan wel veroorzaken.

Zowel in gewoon interpersoonlijke als in intieme relaties. Variërend van depressies tot fobieën en posttraumatische stress. Een grote impact kan invloed hebben op uw psychosociale functioneren.

U kunt vervreemden en geïsoleerd raken. U kunt problemen krijgen met uw relatie, werk en opvoedkundige taken als u kinderen heeft.

Ook maatschappelijk- en economisch heeft dit gevolgen, denk dan aan zorgkosten, verlies van productiviteit, uitval arbeidsproces.

Het individueel lijden is nog wel de hoogste kostenpost.

Bekend is dat langdurig blootstellen aan stress kan leiden tot een verhoogd risico op psychische aandoeningen alsook hart- en vaatziekten.

Al dan niet passief-agressieve emoties kunnen ook voorkomen. Natuurlijk is het beter uw energie te steken in nazorg en ondersteuning.

Rechtvaardigheid zoeken leidt dankzij ons Strafrecht vaak tot een desillusie. Net als gevoelens van onrechtvaardigheid en behoefte aan wraak, vergelding, verantwoording, begrip, steun, affectie en sociale acceptatie”.

Hulp voor U

Als u bovenstaande symptomen herkent dan kunt u beter contact opnemen met uw huisarts of een andere hulpverlener.

Hulp voor anderen

Als er meelezende Slachtoffers zijn die baat bij een therapie hebben gehad, dan horen we dat graag.

Zodat u er andere Slachtoffers mee kunt helpen.

N.B.: Stichting Slachtoffers Eerst! Is niet aansprakelijk voor de inhoud van reacties die door derden worden geplaatst. 

2 Responses to Wat oplichting, afpersing en bedreiging met jouw psyche doen

 1. Anoniem januari 22, 2015 at 14:57 #

  Zo is het. Als je door afpersing failliet dreigt te gaan dan krijg je zelf de slechte naam, je wordt door je klanten en schuldeisers die je hierdoor niet meer kunt betalen of leveren voor oplichter aangezien, terwijl de ware oplichter zich achter je verschuilt met letterlijk of figuurlijk het pistool tegen je hoofd je bedrijf en financien uitholt, en je niet naar de politie durft of kan stappen door chantage of uit angst voor de gevolgen voor jezelf en je bedrijf en gezin etc. Een vreselijk parket. ik zit er helaas ook midden in op dit moment.

  Er is zag ik een hulplijn mede opgezet door justitie en het Mkb waar je anoniem heen kan bellen 06 22962771
  (als die nog bestaat) ik ga op een moment dat ik in de gelegenheid dat ik rustig kan bellen ( mijn afperser, iemand uit de familie sfeer komt nu net weer binnen en mijn verdere gezin hoeft er ook niets van te weten of mee belast te worden) en al mijn moed verzamelen en dat bellen.

  Weet niet of dat echt zin heeft maar dan kan je in elk geval je ei eens bij iemand kwijt en wie weet wat goede adviezen opdoen en steun krijgen. Veel sterkte voor iedereen die er ook in zit of in heeft gezeten. En elk begrip voor en iniatief ertegen juich ik toe.

 2. Anonymous april 8, 2012 at 19:02 #

  Dit moet breed onder de aandacht gebracht worden. Opgelicht worden roept m.i. altijd gevoelens van boosheid op, maar als het geen grote impact op je persoonlijke leven heeft stapt men er gauw overheen. Anders wordt het als je persoonlijke leven erdoor getroffen wordt zoals failliet gaan en/of nog erger je gezondheid erdoor geraakt wordt. Hier in Nederland is veel te weinig aandacht hiervoor en voor slachtoffers is er weinig of geen hulp. De oplichter daarentegen krijgt alle ruimte op o.a. vanwege "privacy" lang door te gaan. Hier klopt iets niet!

Geef een reactie