Politie weigert aangifte op te nemen. Wat nu?

In Nederland komt het helaas nog steeds voor dat de politie weigert een aangifte op te nemen. De politie is echter altijd verplicht uw aangifte op te nemen wanneer u daarom vraagt. Weigeren? Dat kan echt niet!

Wat moet u doen als de politie weigert uw aangifte op te nemen?

Wanneer de politie weigert om uw aangifte op te nemen is het belangrijk dat u een klacht indient. U kunt een schriftelijke klacht indienen bij de korpschef van het politiebureau waar uw aangifte is geweigerd.
Daarnaast is het belangrijk dat u ook een klacht indient bij de officier van justitie van het arrondissement waaronder het korps valt. De officier van justitie kan de politie dwingen de aangifte op te nemen of de officier kan ervoor kiezen om de aangifte zelf op te nemen.

Mocht het gebeuren dat de politie en de officier van justitie weigeren uw aangifte op te nemen dan kunt u per brief klagen bij het gerechtshof waar de korpschef en de officier van justitie onder vallen. Het gerechtshof kan dan de politie opleggen dat de aangifte alsnog in behandeling moet worden genomen.

Onderzoek na aangifte

Nadat de politie uw aangifte heeft opgenomen, zijn zij echter niet onder alle omstandigheden verplicht om in uw zaak onderzoek te gaan verrichten. De politie mag hiervan afzien. De politie moet dit wel schriftelijk aan de aangever melden. Bent u het hier niet mee eens? Dan kunt u op grond van artikel 12 Sv. een schriftelijke klacht indienen bij het gerechtshof. De termijn om te klagen is 3 maanden nadat u schriftelijk door de politie op de hoogte bent gebracht dat ze de zaak niet gaan vervolgen.

Bron: http://www.juridischkennisportaal.nl/wiki/strafrecht/klachtdelicten-en-aangifte/niet-opnemen-aangifte.htm
en https://www.juridischloket.nl/politie-en-justitie/aangifte/aangifte-doen 

Foto: Joe Pemberton

12 Responses to Politie weigert aangifte op te nemen. Wat nu?

 1. Miriam juli 24, 2019 at 04:37 #

  Ook bij mij duidelijk een drama eng doodeng vind ik op ze

 2. Carola juni 7, 2019 at 22:54 #

  Vandaag mishandeld door mijn buurman en gewurgd.
  Politie komt en duurt 10 min voor ze bij mij komen kijken. Nee de buren stonden buiten en daar hebben ze mee staan kletsen lachen en alles.
  Als ik aangifte wil doen van huisvredebreuk, mishandeling en poging tot doodslag krijg ik te horen dat als ik aangifte ga doen de situatie verergerd. De buren hebben gemeld nl dat ze mij van het leven willen beroven en net zo lang doorgaan tot dat dat gebeurd is.
  Politie weigert aangifte op te nemen omdat ze vinden dat buurman uit emoties handeld.

  Uiteindelijk toch een afspraak weten te maken om aangifte te doen maar op het buro over 1 week hoor ik nog of ze wel of n jiet akkoord gaan. Belachelijk deze situatie!!!slachtoffer wordt gewoon aan de kant geschoven

 3. ANNE april 28, 2019 at 23:54 #

  Het is geen fabel maar na aandringen nemen ze dan toch wel je aangifte op waarna je na 3 dagen al een bericht ontvangt dat ze de aangifte tegen laster enz niet in behandeling gaan nemen, En niet alleen laster, geestelijke mishandeling ten onrechte 19 uur vast gezet worden in een politiecel zonder eten.
  Diversen malen geintimideerd worden door agenten die zich op laten jutten door een mishandelaar, en lasteraar die met grove leugens en hysterisch gedrag haar zin krijgt, enz enz allemaal normaal kennelijk en dit tegen een vrouw van bijna 75 jaar, de lasteraar en geestelijke mishandelaar heeft haar hondje gestolen en de politie weet dit en onderstreept dit, gewoon weg blijven want anders,,,,dat gaan we dan zien toch

 4. Jennifer maart 5, 2019 at 17:27 #

  Ook bij mij is er zojuist aangegeven dat mijn aangifte afgewezen is. Ik ben terwijl ik in mijn auto zat aangevallen en mishandeld en de politie weigerd dit in behandeling te nemen. Hoe is het mogelijk dat we in een rechtsstaat leven waarin misdadigers niet vervolgd worden doordat er geen onderzoek verricht wordt?? Hoe kan het dat wij als belastingbetalers aan de overheid niet vanuit het orgaan dat ons hoort te beschermen ook daadwerkelijk beschermt worden tegen misdadigers???

 5. Ten einde raad . Politie weigert aangifte op te nemen terwijl me leven al vijf jaar kapot word gemaakt februari 22, 2019 at 07:47 #

  Ik word al vijf jaar gestalkt door de ex van me man ze maak meldingen bij 112 dat ze afspraak heeft en me kind alleen is en ik onwel in me huis ligt maar zegt niet dat ze al een uur me deur er uit wil trappen en vervolgens komt politie me deur er bijna uit trappen openden net optijd de deur en politie viel naar binnne en zij liep naar binnen met haar vriendinnen . Ze maak overal valse meldingen bij politie dat ik haar kinderen lastig val wat niet zo is ik heb hun nummer niet eens . Ze zegt maakt overal voor mij fraude meldingen bij belasting en me werk overal . Maar dat mag van de politie zolang ze maar niet het opbaar me naam noemt zoals op Facebook . Ik ben nood gedwongen verhuis en ze is nu door haar oudste zoon weert achten mijn adres gekomen en nu stuurt ze kaarten maak weeer valse meldingen overal ook weer bij politie . En de politie heeft mij zelfs gebeld en beschuldigt van dat ik haar kinderen lastig val . Ik heb die agent gevraag heeft u iets gezien zwart op wit . Nee een telefoon van mevrouw vond ik al ernstig genoeg om u gelijk te bellen . Heb ik een klacht ingedient krijg ik een sorry brief van de politie . Dat die agent me nooit had mogen bellen en er niks zwart op wit is . En het een valse melding is . Nu wil ik aangifte doen weigert de politie aangifte op te nemen . Want de ex van me man heeft daar ook allemaal valse meldingen gemaakt dat ze zeggen ja u doet dat bij haar wij weigeren u aangifte op te nemen . Er zijn zoveel fouten gemaakt door politie en ze kan nu gewoon door blijven gaan met alles ze heeft letterlijk nu alles in handen terwijl ik ben hier slachtoffer en ik heb haar nog nooit lastig gevalllen ik zeg lees me telefoon uit alles . Maar politie weigert aangifte op te nemen ook omdat ze zelf 3 keer de fout in zijn gegaan voor haar . Dit is toch niet normaal ze maakt me
  Leven kapot en dat van me man hij mag van haar al vijf jaar zijn kinderen niet zien . Dit is normaal in dit land of een omgekeerde wereld. Ik moet nu in veilig heid van me kinderen weert verhuizen .

 6. boeschoten oktober 19, 2018 at 10:06 #

  Politie Almere weigert al 24 jaar iedere aangifte. Aangifte voor oplichting, doodsbedreiging, mishandeling, poging tot doodslag en verkrachting. Ze lachen je letterlijk en figuurlijk in je gezicht uit en zeggen; De hulpofficier heeft geen zin om hier tijd in te steken. Er een klacht over in dienen heeft ook niets opgeleverd.

 7. Natalie september 23, 2017 at 02:19 #

  Mijn handtekening is vervalst en ik wilde hierover aangifte dien, maar dit wordt geweigert.

  • Ser oktober 29, 2018 at 12:12 #

   Ser

   Bij mij is al een tijd dat een persoon mij een bijtend chemisch spul overal overheen gespoten is.
   Maar bij aangifte met foto’s erbij is mij duidelijk geworden dat ze die persoon beschermen omdat
   Het vrienden of familie van die persoon is..
   Er is zelf een agent die tegen mij aan de telefoon gezegd heeft, dat als die meneer mij tegen komt
   mij de harsens in zou slaan ( in plaats van hersens)

 8. Annemieke Pasker-Hulzebos september 18, 2017 at 19:10 #

  Ik wordt al jarenlang geterroriseerd door heel wat mensen en instanties, maar aangifte doen ho maar. Ik wordt niet serieus genomen op grond van mijn psychische aandoening. Ik heb een brief naar de officier van justitie gestuurd en naar de ombudsman, maar wordt door beide afgewezen. Het weigeren van het opnemen van de aangifte heeft wel mijn man zijn leven gekost en ik bijna. Ik krijg steeds te horen dat ik maar psychische hulp moet gaan zoeken, medicatie moet hebben en alle contacten via de hulpverlening gaat, maar ook zij doen niets en blijf maar in een visuele cirkel draaien. Van slachtofferhulp moest ik alles opschrijven, maar daar kan ik wel een boek van uitgeven. Vele malen een klacht ingediend en zelfs een gesprek gehad met een mediator erbij, maar het getreiterd (op de tablet, smartphone en afluisterapparatuur) blijft maar doorgaan. Ik ben ten einde raad en snap niet waarom ik zo behandeld wordt.

 9. Hans Driessen april 29, 2017 at 12:39 #

  Feitelijk is het schandalig dat ambtenaren door ons betaald Werk weigeren. Nog een strafbaar feit tegen de slachtoffers die iets overkomt. Klachtenprocedure zou moeten gaan over de grond tot ontslag voor betrokken agent. Niet de organisatie. Dat zijn ze allemaal. Dan voelen ze zich beschermd.

 10. Slachtoffer maart 27, 2017 at 23:03 #

  Zojuist meegemaakt dat de politie zelfs telefonisch weigert om een afspraak voor aangifte in te plannen. Als tegenargument van mijn argumenten dat er wel degelijk sprake is van een strafbaar feit: “Ik ben politieagent”.

  Niet mijn eerste slechte ervaring helaas.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Weigeren opnemen van een aangifte een fabel of een feit? - Stichting Slachtoffers Eerst! - maart 15, 2017

  […] de politie uw aangifte op te nemen? Lees hier wat u […]

Geef een reactie