Politie weigert aangifte op te nemen. Wat nu?

In Nederland komt het helaas nog steeds voor dat de politie weigert een aangifte op te nemen. De politie is echter altijd verplicht uw aangifte op te nemen wanneer u daarom vraagt. Weigeren? Dat kan echt niet!

Wat moet u doen als de politie weigert uw aangifte op te nemen?

Wanneer de politie weigert om uw aangifte op te nemen is het belangrijk dat u een klacht indient. U kunt een schriftelijke klacht indienen bij de korpschef van het politiebureau waar uw aangifte is geweigerd.
Daarnaast is het belangrijk dat u ook een klacht indient bij de officier van justitie van het arrondissement waaronder het korps valt. De officier van justitie kan de politie dwingen de aangifte op te nemen of de officier kan ervoor kiezen om de aangifte zelf op te nemen.

Mocht het gebeuren dat de politie en de officier van justitie weigeren uw aangifte op te nemen dan kunt u per brief klagen bij het gerechtshof waar de korpschef en de officier van justitie onder vallen. Het gerechtshof kan dan de politie opleggen dat de aangifte alsnog in behandeling moet worden genomen.

Onderzoek na aangifte

Nadat de politie uw aangifte heeft opgenomen, zijn zij echter niet onder alle omstandigheden verplicht om in uw zaak onderzoek te gaan verrichten. De politie mag hiervan afzien. De politie moet dit wel schriftelijk aan de aangever melden. Bent u het hier niet mee eens? Dan kunt u op grond van artikel 12 Sv. een schriftelijke klacht indienen bij het gerechtshof. De termijn om te klagen is 3 maanden nadat u schriftelijk door de politie op de hoogte bent gebracht dat ze de zaak niet gaan vervolgen.

Bron: http://www.juridischkennisportaal.nl/wiki/strafrecht/klachtdelicten-en-aangifte/niet-opnemen-aangifte.htm
en https://www.juridischloket.nl/politie-en-justitie/aangifte/aangifte-doen 

Foto: Joe Pemberton

7 Responses to Politie weigert aangifte op te nemen. Wat nu?

 1. boeschoten oktober 19, 2018 at 10:06 #

  Politie Almere weigert al 24 jaar iedere aangifte. Aangifte voor oplichting, doodsbedreiging, mishandeling, poging tot doodslag en verkrachting. Ze lachen je letterlijk en figuurlijk in je gezicht uit en zeggen; De hulpofficier heeft geen zin om hier tijd in te steken. Er een klacht over in dienen heeft ook niets opgeleverd.

 2. Natalie september 23, 2017 at 02:19 #

  Mijn handtekening is vervalst en ik wilde hierover aangifte dien, maar dit wordt geweigert.

  • Ser oktober 29, 2018 at 12:12 #

   Ser

   Bij mij is al een tijd dat een persoon mij een bijtend chemisch spul overal overheen gespoten is.
   Maar bij aangifte met foto’s erbij is mij duidelijk geworden dat ze die persoon beschermen omdat
   Het vrienden of familie van die persoon is..
   Er is zelf een agent die tegen mij aan de telefoon gezegd heeft, dat als die meneer mij tegen komt
   mij de harsens in zou slaan ( in plaats van hersens)

 3. Annemieke Pasker-Hulzebos september 18, 2017 at 19:10 #

  Ik wordt al jarenlang geterroriseerd door heel wat mensen en instanties, maar aangifte doen ho maar. Ik wordt niet serieus genomen op grond van mijn psychische aandoening. Ik heb een brief naar de officier van justitie gestuurd en naar de ombudsman, maar wordt door beide afgewezen. Het weigeren van het opnemen van de aangifte heeft wel mijn man zijn leven gekost en ik bijna. Ik krijg steeds te horen dat ik maar psychische hulp moet gaan zoeken, medicatie moet hebben en alle contacten via de hulpverlening gaat, maar ook zij doen niets en blijf maar in een visuele cirkel draaien. Van slachtofferhulp moest ik alles opschrijven, maar daar kan ik wel een boek van uitgeven. Vele malen een klacht ingediend en zelfs een gesprek gehad met een mediator erbij, maar het getreiterd (op de tablet, smartphone en afluisterapparatuur) blijft maar doorgaan. Ik ben ten einde raad en snap niet waarom ik zo behandeld wordt.

 4. Hans Driessen april 29, 2017 at 12:39 #

  Feitelijk is het schandalig dat ambtenaren door ons betaald Werk weigeren. Nog een strafbaar feit tegen de slachtoffers die iets overkomt. Klachtenprocedure zou moeten gaan over de grond tot ontslag voor betrokken agent. Niet de organisatie. Dat zijn ze allemaal. Dan voelen ze zich beschermd.

 5. Slachtoffer maart 27, 2017 at 23:03 #

  Zojuist meegemaakt dat de politie zelfs telefonisch weigert om een afspraak voor aangifte in te plannen. Als tegenargument van mijn argumenten dat er wel degelijk sprake is van een strafbaar feit: “Ik ben politieagent”.

  Niet mijn eerste slechte ervaring helaas.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Weigeren opnemen van een aangifte een fabel of een feit? - Stichting Slachtoffers Eerst! - maart 15, 2017

  […] de politie uw aangifte op te nemen? Lees hier wat u […]

Geef een reactie