Politie weigert aangifte op te nemen. Wat nu?

In Nederland komt het helaas nog steeds voor dat de politie weigert een aangifte op te nemen. De politie is echter altijd verplicht uw aangifte op te nemen wanneer u daarom vraagt. Weigeren? Dat kan echt niet!

Wat moet u doen als de politie weigert uw aangifte op te nemen?

Wanneer de politie weigert om uw aangifte op te nemen is het belangrijk dat u een klacht indient. U kunt een schriftelijke klacht indienen bij de korpschef van het politiebureau waar uw aangifte is geweigerd.
Daarnaast is het belangrijk dat u ook een klacht indient bij de officier van justitie van het arrondissement waaronder het korps valt. De officier van justitie kan de politie dwingen de aangifte op te nemen of de officier kan ervoor kiezen om de aangifte zelf op te nemen.

Mocht het gebeuren dat de politie en de officier van justitie weigeren uw aangifte op te nemen dan kunt u per brief klagen bij het gerechtshof waar de korpschef en de officier van justitie onder vallen. Het gerechtshof kan dan de politie opleggen dat de aangifte alsnog in behandeling moet worden genomen.

Onderzoek na aangifte

Nadat de politie uw aangifte heeft opgenomen, zijn zij echter niet onder alle omstandigheden verplicht om in uw zaak onderzoek te gaan verrichten. De politie mag hiervan afzien. De politie moet dit wel schriftelijk aan de aangever melden. Bent u het hier niet mee eens? Dan kunt u op grond van artikel 12 Sv. een schriftelijke klacht indienen bij het gerechtshof. De termijn om te klagen is 3 maanden nadat u schriftelijk door de politie op de hoogte bent gebracht dat ze de zaak niet gaan vervolgen.

Bron: http://www.juridischkennisportaal.nl/wiki/strafrecht/klachtdelicten-en-aangifte/niet-opnemen-aangifte.htm
en https://www.juridischloket.nl/politie-en-justitie/aangifte/aangifte-doen 

32 Responses to Politie weigert aangifte op te nemen. Wat nu?

 1. Lizet juni 15, 2022 at 10:24 #

  Bij mij is er wel een gesprek geweest maar heeft de politie aangifte niet opgenomen en is er zelfs een “tipje” aangenomen van de dader waardoor 2 polities ineens voor mijn deur kwamen te staan. Ik heb het over ‘psychische mishandeling’ Het heeft gevolgen voor mij gehad omdat ik al PTSS had en daardoor in een spiraal kwam met ‘in de steek gelaten voelen & onveilig’ en verergering PTSS en zo dus in een ‘vecht-positie vanuit primitieve-brein reactie’ daardoor in een zelfverdedigings schoot. Politie nam mij niet serieus want zei ‘sommige mensen zijn zo’ en reageert dus zo niet neutraal. Psychische mishandeling staat in de wet. Ik 3 berichten erna gestuurd maar op geen enkele een reactie. Ik wel nu ben bestraft en tevens ook daarin niet ben gewezen op rechten en plichten en uberhaupt gebeld werd daarover (over smaadschrift)- ook berichten uiut mijzelf heb verwijderd. 3 maanden is te weinig voor een slachtoffer. Ik was/ben uitgeput, verward/gedesorienteerd, heb migraine-aanvallen etc en dat maakt 3 maanden veel te kort, vooral voor mishandeling. Ben door een hulpverleenster geisoleerd gemaakt en had dus ook echt niemand en ook te maken met secundaire-traumatisering in omgeving, je staat geheel in de kou dan.

  • Gabrielle januari 8, 2024 at 20:46 #

   Hai Lizet, wat ontzettend naar is je verhaal. Mijn dochter en kleinkind worden ook psychisch mishandeld. Begon in de relatie welke inmiddels gestopt is maar het treiteren, stalken, machts vertoon gaat gewoon door. Sterker nog, bij alle instanties wordt deze narcist gehoort en geholpen. Mijn dochter vangt overal bot! De ex heeft een valse aangifte tegen haar gedaan, ze kan geen tegen aangifte doen terwijl alle bewijzen op mail staan. Politie, wijkteam en alle overige hulp instanties nemen haar niet serieus. Zelfs de rechter deed niets in het belang van mijn dochter en 2 jarig kleinzoon. Beide worden kapot gemaakt door deze narcist. Je hoeft niet gestudeerd te hebben om te zien wat hier speelt. Door de zogenaamde hulp is het erger geworden, het wijkteam heeft hem erbij betrokken en ook die doen niets. Je staat met je rug tegen de muur en onder het oog van politie, rechter en hulpverlening mag je kapot gaan met je kind! Het rechtsysteem deugt niet voor normale mensen. Ik wens je veel kracht!!

 2. Hetty Otto februari 3, 2022 at 14:45 #

  In november 2 mensen gehad van leger des heils deze waren wel ter dege werkzaam bij het leger des heils dat heb ik nagetrokken. Deze zouden mij helpen met opruimen van mijn huis. Omdat ik 2 hernia’s heb was dat erg zwaar voor mij.
  Ik kon die middag alleen maar op bed liggen vanwege de pijn in mijn rug.
  Ik heb alles kunnen horen wat deze mensen hadden gezegd tegen elkaar. De een zei tegen de ander we maken haar helemaal gek. Zo gek dat ze van het balkon afspringt. Of haar eigen opknoopt. Ik heb er ervaring mee. Weet je die man nog van die flat tegenover. Dat is ook mijn werk. Ik heb hem ook zo gek als een deur gemaakt. En haar ga ik ook gek maken. Ik heb overal spullen weggenomen. Elke keer als ze merkt dat er iets weg is dan raakt ze in shok. Ze wordt straks
  knettergek.Die buurman was de vierde en zei wordt de vijfde. Als ze in Amerika vergeten zijn haar koud te maken dan doen wij het wel voor hen. Geen haan die er naar kraait. Niemand komt er achter. De politie doet toch niks.

  Ik ben bij de huisarts geweest en heb ptts. Ik krijg gesprekken met de psycholoog. Er zijn 120 artikelen uit mijn huis verdwenen onder andere een servies en een doos van 60 bij 40 met bijbehorende borduurgaren. OOk stramien is verdwenen waarbij ik een vogeltje had geborduurd en een viooltje. Borduurpatronen zijn weg. Een kinderjurkje gekocht voor mijn kleindochter is verdwenen. Ook speelgoed. Kerstboodschappen waren weg en ook de kerstkadoos voor mijn beide jongens en mijn kleinkinderen zijn verdwenen. Een foto van mijn overleden hond is weg en zelfs het rooster van mijn gasfornuis is weg. En verder nog vele vele andere dingen. teveel om op te noemen.. tot afwasborstels en wc papier aan toe. Zelfs mijn bril voor ver weg is gestolen. Ik draag hem als ik in de elektrische rolstoel zit of als ik tv wil kijken. Je kon er ook mee lezen. Hij was duur. zeker 400 euro. Een wedge wood servies compleet.. kost gauw over de 900 euro omdat hij bijna niet meer te krijgen is. Alles bij elkaar is er schade van 2ooo euro. Politie zegt we sturen de wijkagent wel.. maar als ze dit zeggen weet ik uit ervaring dat ze er niets aan doen. Dat hebben ze al zo vaak gezegd. En vanmorgen dus weer. Als ik aan blijf dringen dan worden ze boos en ben ik een zeurkous. De burgemeester heeft mij zelfs een keer gebeld om te zeggen dat ik er mee moest stoppen. Dus durf ik niet nog maals aan te dringen.
  Mensen met een kleurtje die spitten altijd het onderspit.

 3. Joseph september 23, 2021 at 11:56 #

  Bij mij ook, als slachtoffer, mag ik nergens in Nederland aangiften doen.
  Welke regio’s of steden doen het, of is het landelijk?

 4. R.y januari 20, 2021 at 00:05 #

  Fraude met me documenten gedaan

  Aangifte gedaan

  Wijk agent heb me rechtzaak tegen gehouden

  Hij zit goed mis zorgkantoor heb die gene tog voor de recht gehad

  Zo zie je hoe politie het werk ga

 5. Rogier november 27, 2020 at 14:59 #

  Een mevrouw reed stapvoets, trok op en remde keihard, ik slipte een eind door en raakte haar, zij zei dat ze moest remmen om file, er zat niks voor of achter ons. Ik belde daarom de politie, die kwamen en zeiden dat ik het alleen via de verzekering kon regelen. Verzoek om aangifte van remmen zonder noodzaak, beschadiging en uiteindelijk ook verzekeringsfraude werd tot 12 keer toe afgewezen. Beelden die hadden bewezen dat er geen file was hadden mij in het gelijk gesteld, er is niks anders gedaan dan mij op alle manieren misleiden en zelfs te pesten om te voorkomen dat ik aangifte kon doen.

  Ik heb doorgezet en bleef proberen om een aangifte erdoor te krijgen. Uiteindelijk was er een agent die met zichtbaar zware tegenzin een aangifte afnam, aangifte zou alleen kunnen voor remmen zonder noodzaak, waarvan geen bewijs meer was, en wat niet in het wetboek van strafrecht staat, en waar dus niks mee gebeurd.

  Ik kan slecht tegen onrecht, ben niet graag een slachtoffer, ik ben een vechter die denkt dat onrecht niet geslikt moet worden. De enige optie die ik krijg is om me te laten misbruiken zonder er iets tegen te kunnen/mogen doen.

  Politie is volgens mij disfunctioneel door onderbemanning en corruptie. Op zo’n manier krijg je de criminaliteitscijfers wel omlaag.

 6. Someone augustus 8, 2020 at 19:00 #

  Vandaag politie gebeld want ik werd aangevallen getuige heb ik maar die zeggen dat ik de ander heb aangevallen. Knap als je iemand van af wilt duwen. Vervolgens heeft ie me alsnog aangevallen. Heb blauwe plekken en mijn bril is zelfs naar de k…. Ja mevrouw we maken er een melding van. Serieus ik zit onder de blauwe plekken en jullie doen niks. Prima als jullie niks doen dan doe ik het wel zelf. Maar dan loopt het zeer zeker uit de hand omdat ze niks willen doen. Die persoon heeft ook al dik 1 week geleden aan mijn deur gestaan om te ‘praten’ vervolgens bedreigingen krijgen. Maarja welkom in nederland waar de politie te laks is.

  • Haffie september 28, 2020 at 17:46 #

   Weigeren dat kan echt niet! Hier heeft de politie een paard gestolen samen met die boa meneer heeft zelfs valsheid in geschrifte gepleegd, tja nu 3 en half jaar later nog steeds met dat volk aan het bekvechten.
   Nu gaat er wederom weer een klaagschrift naar de officier van justitie voor mijn part.
   Moet ik gaan kamperen op het ,malieveld ik schrijf ook de verantwoordelijke minister eens aan.
   Ik ben dat gelieg van die wijkagente zou beu, heb weer een klacht tegen haar ingediend.
   En dan wordt je nog eens doodleuk bedreigd, door de politie aan mijn staart ermee!!!
   Ik ben zelf juriste in opleiding en weet wel met de pijl te hakken.
   Mensen schrijf de ovj aan, en de minister laten wij met zijn allen sterk staan!!

 7. Lisje4 juli 30, 2020 at 15:32 #

  Jij ook al?
  Mij werd verteld dat er wegens gebrek aan bewijs ik beter geen aangifte kan doen. Heb notabene een lang gesprek tussen mij en de dader uitgeprint en ze lezen maar 3 pagina’s

 8. Richard Den Haag juli 21, 2020 at 22:39 #

  Politie Haaglanden is volstrekt corrupt. Ze helpen de dader (een gediagnosticeerd narcist en borderliner met meerdere persoonlijkheden, zwart op wit bewijs) met valse aangiftes en aangiftes tegen deze gestoorde gek worden onmogelijk gemaakt. 14 politiemedewerkers zijn hierbij betrokken en zij hebben een waslijst aan strafbare feiten gepleegd op een volstrekt onschuldig persoon. Inmiddels worden 2 agenten al vervolgd voor liegen onder ambtseed met schriftelijk bewijs, 12 volgen nog. Het zijn corrupte … en we gaan net zolang door totdat ze allemaal vervolgd en veroordeeld zijn. Hand boven het hoofd betekent vergelding!

 9. Anoniem juni 8, 2020 at 12:09 #

  Ook ik word geweigerd om aangifte te doen, ik zou een psychiatrisch persoon zijn en niet goed in mijn hoofd zijn? dit is gewoon een en al bullshit.

  er word identiteitsfraude, cyberpesten, aanzet tot geweld, en bedreigingen gepleegd.. maar ze lachen me gewoon keihard uit aan de telefoon en het bureau.

  • Haffie september 28, 2020 at 17:50 #

   Nee hun dan!! Het valt mij op dat de politie zelf wel altijd aangifte kan doen en dat komt wel altijd voor!
   Is dit niet zo heel toevallig?
   Het wordt tijd om de klok op het binnenhof te gaan luiden.
   Dat ga ik in elk geval wel doen.
   Misdrijf is strafbaar ook voor zon agentje klaar!
   Het zijn geen diplomaten die onschendbaar zijn!
   Ik zet gewoon door hoor, hier wordt je zelf bedonderd door de wijkagente.
   Maar ik geef het niet op weer een klacht ingediend!!

  • R.y januari 20, 2021 at 00:07 #

   Ik .maak het ook mee als ik politie bel

   Jammer genoeg luisteren ze andere mensen

   Ik hoop het beste voor je

  • Rebecca Ruiz Hoyo februari 10, 2022 at 18:46 #

   ook psychiatrische personen en mensen die `niet goed in hun hoofd`zitten die hun klachten moeten serieus genomen worden, ik zou zegggen JUIST deze mensen. Schande.

 10. P mei 24, 2020 at 15:55 #

  Zeker, de politie laat het vaak afweten, zelfs aanranding…

  • Melissa Lubbers juli 30, 2020 at 15:20 #

   Jij ook al?
   Mij werd verteld dat er wegens gebrek aan bewijs ik beter geen aangifte kan doen. Heb notabene een lang gesprek tussen mij en de dader uitgeprint en ze lezen maar 3 pagina’s

 11. Good mei 17, 2020 at 10:53 #

  Afgelopen vrijdag aangifte willen doen eerst een melding gedaan wachten nog steeds op contacten met de politie voor de voortzetting van de Aangiften !

 12. Miriam juli 24, 2019 at 04:37 #

  Ook bij mij duidelijk een drama eng doodeng vind ik op ze

 13. Carola juni 7, 2019 at 22:54 #

  Vandaag mishandeld door mijn buurman en gewurgd.
  Politie komt en duurt 10 min voor ze bij mij komen kijken. Nee de buren stonden buiten en daar hebben ze mee staan kletsen lachen en alles.
  Als ik aangifte wil doen van huisvredebreuk, mishandeling en poging tot doodslag krijg ik te horen dat als ik aangifte ga doen de situatie verergerd. De buren hebben gemeld nl dat ze mij van het leven willen beroven en net zo lang doorgaan tot dat dat gebeurd is.
  Politie weigert aangifte op te nemen omdat ze vinden dat buurman uit emoties handeld.

  Uiteindelijk toch een afspraak weten te maken om aangifte te doen maar op het buro over 1 week hoor ik nog of ze wel of n jiet akkoord gaan. Belachelijk deze situatie!!!slachtoffer wordt gewoon aan de kant geschoven

  • Joseph september 23, 2021 at 11:53 #

   Welke regio,stad?

 14. ANNE april 28, 2019 at 23:54 #

  Het is geen fabel maar na aandringen nemen ze dan toch wel je aangifte op waarna je na 3 dagen al een bericht ontvangt dat ze de aangifte tegen laster enz niet in behandeling gaan nemen, En niet alleen laster, geestelijke mishandeling ten onrechte 19 uur vast gezet worden in een politiecel zonder eten.
  Diversen malen geintimideerd worden door agenten die zich op laten jutten door een mishandelaar, en lasteraar die met grove leugens en hysterisch gedrag haar zin krijgt, enz enz allemaal normaal kennelijk en dit tegen een vrouw van bijna 75 jaar, de lasteraar en geestelijke mishandelaar heeft haar hondje gestolen en de politie weet dit en onderstreept dit, gewoon weg blijven want anders,,,,dat gaan we dan zien toch

 15. Jennifer maart 5, 2019 at 17:27 #

  Ook bij mij is er zojuist aangegeven dat mijn aangifte afgewezen is. Ik ben terwijl ik in mijn auto zat aangevallen en mishandeld en de politie weigerd dit in behandeling te nemen. Hoe is het mogelijk dat we in een rechtsstaat leven waarin misdadigers niet vervolgd worden doordat er geen onderzoek verricht wordt?? Hoe kan het dat wij als belastingbetalers aan de overheid niet vanuit het orgaan dat ons hoort te beschermen ook daadwerkelijk beschermt worden tegen misdadigers???

 16. Ten einde raad . Politie weigert aangifte op te nemen terwijl me leven al vijf jaar kapot word gemaakt februari 22, 2019 at 07:47 #

  Ik word al vijf jaar gestalkt door de ex van me man ze maak meldingen bij 112 dat ze afspraak heeft en me kind alleen is en ik onwel in me huis ligt maar zegt niet dat ze al een uur me deur er uit wil trappen en vervolgens komt politie me deur er bijna uit trappen openden net optijd de deur en politie viel naar binnne en zij liep naar binnen met haar vriendinnen . Ze maak overal valse meldingen bij politie dat ik haar kinderen lastig val wat niet zo is ik heb hun nummer niet eens . Ze zegt maakt overal voor mij fraude meldingen bij belasting en me werk overal . Maar dat mag van de politie zolang ze maar niet het opbaar me naam noemt zoals op Facebook . Ik ben nood gedwongen verhuis en ze is nu door haar oudste zoon weert achten mijn adres gekomen en nu stuurt ze kaarten maak weeer valse meldingen overal ook weer bij politie . En de politie heeft mij zelfs gebeld en beschuldigt van dat ik haar kinderen lastig val . Ik heb die agent gevraag heeft u iets gezien zwart op wit . Nee een telefoon van mevrouw vond ik al ernstig genoeg om u gelijk te bellen . Heb ik een klacht ingedient krijg ik een sorry brief van de politie . Dat die agent me nooit had mogen bellen en er niks zwart op wit is . En het een valse melding is . Nu wil ik aangifte doen weigert de politie aangifte op te nemen . Want de ex van me man heeft daar ook allemaal valse meldingen gemaakt dat ze zeggen ja u doet dat bij haar wij weigeren u aangifte op te nemen . Er zijn zoveel fouten gemaakt door politie en ze kan nu gewoon door blijven gaan met alles ze heeft letterlijk nu alles in handen terwijl ik ben hier slachtoffer en ik heb haar nog nooit lastig gevalllen ik zeg lees me telefoon uit alles . Maar politie weigert aangifte op te nemen ook omdat ze zelf 3 keer de fout in zijn gegaan voor haar . Dit is toch niet normaal ze maakt me
  Leven kapot en dat van me man hij mag van haar al vijf jaar zijn kinderen niet zien . Dit is normaal in dit land of een omgekeerde wereld. Ik moet nu in veilig heid van me kinderen weert verhuizen .

  • Haring november 29, 2019 at 11:39 #

   Bij mij precies het zelfde sinds 2015 tot heden
   Psychische en lichamelijke mishandeling inbraken insluipingen in woning bedreigingen en overlast.

   Politie Harderwijk Gelderland doet niets aangiftes worden niet opgenomen. Zelfs als ze komen na een insluiping wordt er geen proces-verbaal opgemaakt laatste tijd neem ik alle gesprekken op de eerste klacht bij politie wegens niet op nemen van aangiften was 2018 deze klacht heeft een half jaar geduurd ik mocht alle 18 aangiftes die ik niet heb kunnen doen samen met de oude wijkagent 2 aangiftes kunnen opnemen sinds wijkagent werd vervangen door andere wijkagent kan ik geen aangiftes doen deze wijkagent valt mij lastig en heb 4 klachten tegen hem lopen vandaag bel ik 09008844 afspraak fraude creditcard en insluiping 10 minuten later wordt ik gebeld door WIJKAGENT HARDERWIJK en weer het zelfde kan alleen bij hem aangiften doen in de wet staat dat ik waar dan ook bij elke politie ambtenaar in functie aangiften kan doen. Wijk agent neemt mij niet serieus neemt mijn Audi a6 inbeslag op eigen terrein klacht loopt nog via advocaat en rechtbank Ik wordt al ruim 1 jaar met deze naar mijn mening zieke agent die laster is tegen over mij wet nu !? Weer een klacht indienen bij korpschef en officier van justitie om deze wijkagent mij niet mag en niet geloofd hij zegt dat ik verward ben terwijl ik de insluiping live op een voice recorder heb staan. Ik word hier erg moe van in tussen heb ik nu totaal 24 aangiftes nog te doen…..en het loopt steeds maar op belachelijk

  • Goos kamphuys mei 17, 2020 at 10:58 #

   Ga naar de ombudsman in Den Haag Reinier van Zutphen die help jou!

 17. boeschoten oktober 19, 2018 at 10:06 #

  Politie Almere weigert al 24 jaar iedere aangifte. Aangifte voor oplichting, doodsbedreiging, mishandeling, poging tot doodslag en verkrachting. Ze lachen je letterlijk en figuurlijk in je gezicht uit en zeggen; De hulpofficier heeft geen zin om hier tijd in te steken. Er een klacht over in dienen heeft ook niets opgeleverd.

 18. Natalie september 23, 2017 at 02:19 #

  Mijn handtekening is vervalst en ik wilde hierover aangifte dien, maar dit wordt geweigert.

  • Ser oktober 29, 2018 at 12:12 #

   Ser

   Bij mij is al een tijd dat een persoon mij een bijtend chemisch spul overal overheen gespoten is.
   Maar bij aangifte met foto’s erbij is mij duidelijk geworden dat ze die persoon beschermen omdat
   Het vrienden of familie van die persoon is..
   Er is zelf een agent die tegen mij aan de telefoon gezegd heeft, dat als die meneer mij tegen komt
   mij de harsens in zou slaan ( in plaats van hersens)

 19. Annemieke Pasker-Hulzebos september 18, 2017 at 19:10 #

  Ik wordt al jarenlang geterroriseerd door heel wat mensen en instanties, maar aangifte doen ho maar. Ik wordt niet serieus genomen op grond van mijn psychische aandoening. Ik heb een brief naar de officier van justitie gestuurd en naar de ombudsman, maar wordt door beide afgewezen. Het weigeren van het opnemen van de aangifte heeft wel mijn man zijn leven gekost en ik bijna. Ik krijg steeds te horen dat ik maar psychische hulp moet gaan zoeken, medicatie moet hebben en alle contacten via de hulpverlening gaat, maar ook zij doen niets en blijf maar in een visuele cirkel draaien. Van slachtofferhulp moest ik alles opschrijven, maar daar kan ik wel een boek van uitgeven. Vele malen een klacht ingediend en zelfs een gesprek gehad met een mediator erbij, maar het getreiterd (op de tablet, smartphone en afluisterapparatuur) blijft maar doorgaan. Ik ben ten einde raad en snap niet waarom ik zo behandeld wordt.

 20. Hans Driessen april 29, 2017 at 12:39 #

  Feitelijk is het schandalig dat ambtenaren door ons betaald Werk weigeren. Nog een strafbaar feit tegen de slachtoffers die iets overkomt. Klachtenprocedure zou moeten gaan over de grond tot ontslag voor betrokken agent. Niet de organisatie. Dat zijn ze allemaal. Dan voelen ze zich beschermd.

 21. Slachtoffer maart 27, 2017 at 23:03 #

  Zojuist meegemaakt dat de politie zelfs telefonisch weigert om een afspraak voor aangifte in te plannen. Als tegenargument van mijn argumenten dat er wel degelijk sprake is van een strafbaar feit: “Ik ben politieagent”.

  Niet mijn eerste slechte ervaring helaas.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Weigeren opnemen van een aangifte een fabel of een feit? - Stichting Slachtoffers Eerst! - maart 15, 2017

  […] de politie uw aangifte op te nemen? Lees hier wat u […]

Geef een reactie